Luft under vingerne i Letland
Med Letlands målsætning om, at al elektricitet skal komme fra vedvarende energi i 2050 har regeringen et stærkt ønske om at udbygge vedvarende energi markant i de kommende år og dermed sikre en stabil, uafhængig og grøn energiforsyning. Med det nyoprettede klima- og energiministerium i spidsen vil Letland især investere i vindenergi. Der er ikke kun et stort potentiale for offshore vind, men også onshore vind, hvor Letland har åbnet op for, at der kan opstilles vindturbiner i statsskovene, der dækker en fjerdedel af landet.
Udviklingen giver gode muligheder for, at danske virksomheders ekspertise inden for vind kan bringes i spil i Letland, der kigger mod de førende lande, især Danmark. Det gælder blandt andet i forhold til udbudsdesign, tilladelsesprocesser, miljøforhold, integration af vedvarende energi, net-infrastruktur og transmissionsplanlægning.
ELWIND projektet er det første offshore vindprojekt i Letland nogensinde. Projektet ventes udbudt i 2026, og flere offshore vindparker ventes at følge efter.
Fakta om ELWIND-projektet
• Placering: Kurzeme, Letland – Sõrve, Estland• Kapacitet: 1000 MW
• Vindmøller: 40-100
• Beliggenhed: 35 km fra kysten
• Produktionsbegyndelse: 2030
• Website: ELWIND
Letland er hjemsted for flere isfri havne, som vil være velegnede til at understøtte havvindindustrien og servicering af offshore vindparker, PtX-faciliteter m.v. Der er en spirende industri af små- og mellemstore lettiske virksomheder, som fungerer som underleverandører til vindindustrien.
Siden 2021 har ambassaden i Riga i samarbejde med Energistyrelsen stået i spidsen for et tæt myndighedssamarbejde mellem Danmark og Letland med sigte på at overføre danske erfaringer inden for offshore vindenergi til Baltikum. Ambassaden gennemfører en række public diplomacy aktiviteter. Bl.a. har ambassaden de seneste tre år været arrangør af konferencen ”Wind Works”, der har fokus på udviklingen af vindenergi i Baltikum. Konferencen samler hvert år et stort antal vindenergieksperter, virksomheder og beslutningstagere fra Letland, Baltikum og internationalt.
Gennem disse aktiviteter har ambassaden i Riga etableret et stort netværk til mange lettiske aktører og beslutningstagere inden for udvikling af vedvarende energi, energi-effektivisering, fjernvarme m.v., og ambassaden kan derfor bi-stå danske virksomheder med kontakter, viden om lokale forhold, bistand ifm. konkrete projekter, samt kommunikation og PR.